Open your eyes, free your mind

Recomandare carte: „Cum functioneaza mintea” de Steven Pinker

Am cumparat de curand cartea lui Steven Pinker, „Cum functioneaza mintea” si am fost placut surprins sa aflu din nou cat de putine stiu, si stim, despre ceea ce ne defineste ca fiinte umane: mintea.  Desi cartea lui Steven Pinker nu se vrea a fi o lucrare de popularizare a stiintei (unele explicatii pot fi mai dificil de inteles) nu e nevoie de studii academice si IQ colosal pentru a intelege ideile prezentate.

Cartea prezinta in detaliu „teoria computationala” asupra mintii, analogiile minte-computer fiind foarte frecvente. Cu toate astea Steven Pinker repeta de fiecare data ca, in ciuda acestor analogii, nu suntem doar simple masini de calcul risipind temeririle unora care se tem ca o astfel de teorie ar reduce omul la statutul de „robot”.

Steven PInker demonteaza ideea dualismului minte-creier inca din capitolul introductiv prezentand exemple de gemeni crescuti in familii diferite care prezinta comportamente asemanatoare, persoane care au suferit accidente cerebrale si a caror minte functioneaza diferit (nu vad fazele intermediare intre o ceasca goala si una plina atunci cand se toarna cafea, nu recunosc fete sau daca le recunosc considera ca e o farsa elaborata etc).

Din carte aflam despre „corectitudinea politica” din unele cercuri academice care afecteaza cercetarea stiintifica din acest domeniu (ex: daca creierul e o masinarie unde e liberul arbitru?) si anumite explicatii evolutioniste gresite referitoare la anumite tipuri de comportament uman (altruismul, adulterul cu prezervativ).

Cine stie engleza poate imprumuta cartea de la selfhelp.ro care ofera 5 carti excelente, dintre care 3 sunt scrise de Steven Pinker.

One Response to “Recomandare carte: „Cum functioneaza mintea” de Steven Pinker”

  1. claude spune:

    Daca tot suntem la Steven Pinker, „The Blank Slate” e o alta experienta care merita traita.

Lasa un comentariu